Gynaecologische stoel

Waarmee rekening houden bij de aanschaf van een gynaecologische stoel? Wij geven 4 tips!

 

In onderstaande blog vindt u meer informatie over de gynaecologische stoel, waarvoor deze wordt gebruikt en geven wij tips waarop u moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat is een gynaecologische stoel?

Een effectieve en comfortabele behandeling is essentieel, zowel voor de arts als voor de patiënt. Daarbij speelt een goede stoel een belangrijke rol. Om de patiënt een veilige omgeving te bieden is het ook belangrijk dat er met het juiste materiaal gewerkt wordt. De keuze is enorm, er zijn gynaecologisch stoelen in veel verschillende soorten en maten. Maar wat is een gynaecologische stoel nu eigenlijk?

 

Gynaecologische stoelen zijn speciaal ontworpen voor gynaecologische onderzoeken en behandelingen. Doordat een gynaecologische stoel op verschillende manier ingesteld kan worden in zithoogte, heeft de arts beter toegang tot het onderzoeksgebied en zorgt dit ervoor dat de patiënt een vertrouwde en comfortabele houding aan kan nemen. Vaak zijn gynaecologische stoelen voorzien van een voetpedaal, hierdoor kan de arts de stoel ook tijdens het onderzoek gemakkelijk verstellen.

Naast gynaecologische stoelen bestaan er ook gynaecologische onderzoeksbanken. Een onderzoeksbank wordt aangeboden met wieltjes. Hierdoor is de bank gemakkelijk te verplaatsen in bijvoorbeeld een kleinere praktijkruimte. Onderzoeksbanken zijn of elektrisch of traploos verstelbaar, hierdoor is de bank voor elke patiënt toegankelijk.

 

Voor welke onderzoeken wordt een gynaecologische stoel gebruikt?

Een gynaecologische stoel wordt vaak gebruikt voor inwendige onderzoeken. Omdat de stoel gemakkelijk in te stellen is, heeft de arts beter toegang tot het te behandelen gebied. Onderstaand een overzicht bij welke onderzoeken een gynaecologische stoel vaak gebruikt wordt;

  • Speculumonderzoek
  • Inwendig onderzoek
  • Inwendige Echo
  • Waterecho
  • Hysteroscopie
  • Colposcopie

 

Onze 4 tips waarop u moet letten bij de aanschaf van een gynaecologische stoel

  1. Vaste positie of verrijdbaar
    Bij het aanschaffen van de stoel is het handig om u zelf het volgende af te vragen. In welke situatie ga ik de stoel gebruiken? Is de stoel welke u in gedachten heeft geschikt voor kleine ruimtes? Komt de stoel op een vaste plek te staan? Heb ik een stoel nodig welke ik ook kan verplaatsen? Allemaal vragen om goed over na te denken voordat u deze aankoop gaat doen.
     
  2. Gemakkelijke bediening
    Een gebruiksvriendelijke, gemakkelijke bediening van een stoel is essentieel. Zo kan de stoel gemakkelijk versteld worden. Daarnaast zijn er ook stoelen beschikbaar waarbij veelgebruikte posities opgeslagen kunnen worden. Ook voetbediening wordt vaak gebruikt bij het verstellen van een elektrische stoel, de stoel kan dan ook tijdens het onderzoek snel en gemakkelijk versteld worden. Daarnaast is handbediening een goede optie om te overwegen.
     
  3. Verschillende beengedeeltes
    Voor een comfortabele houding voor zowel de patiënt als zorgverlener, is het advies om een stoel aan te schaffen met speciale beensteunen, waarop de benen van de patiënt op kunnen rusten.  
     
  4. Opties en accessoires
    Naast alle bovenstaande tips is het goed om de verschillende opties en accessoires te bekijken voordat u een gynaecologische stoel gaat aanschaffen. Er zijn natuurlijk tal van opties beschikbaar, maar wat is nu geschikt voor mijn zorginstelling? Hierbij is het ook van belang dat de stoel een huiselijke en patiëntvriendelijke uitstraling heeft. Dit zorgt er o.a. voor dat uw patiënten niet direct met de kniesteunen worden geconfronteerd. Onderstaand een overzicht van de beschikbare opties en accessoires;
  • Een hoofdkussen voor extra comfort;
  • Papierrolhouder;
  • Armsteunen;
  • Spatbescherming;
  • Kleur van de stoel.

 

We hopen u door middel van deze tips, te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waarmee rekening gehouden moet te worden zoals; tot welk gewicht moet de stoel kunnen dragen? En wil ik wel een specialistische stoel, enkel voor gynaecologisch gebruik of zijn er ook producten die ik voor meerdere toepassingen/ specialisme kan gebruiken. Hiervoor staan onze accountmanagers voor u klaar, zij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

 

Wat kan Stöpler hierin voor u betekenen? 

 

Wij bieden verschillende soorten onderzoeks- en behandelstoelen aan van het merk Promotal. Promotal is al sinds 1963 fabrikant van medisch meubilair en ontwerpt, vervaardigt en verkoopt een compleet assortiment van o.a. onderzoeksbanken, gynaecologische tafels en gespecialiseerde stoelen. Het succes van Promotal is gebaseerd op het continu luisteren naar de behoeften van zorgprofessionals. Klik op onderstaande knop 'Behandelstoelen' om ons aanbod te bekijken.

 

 

 

 

Wilt u meer informatie of direct contact met een van onze collega’s? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem direct contact op met één van onze accountmanagers.

 

 

 

 

 

   x

Projectmanager ZBC's en overzeese gebieden

Truus van Harten

t.vanharten@stopler.nl

06-46213538

Productspecialist Noord Nederland Ziekenhuizen

Peter van der Spoel

p.vanderspoel@stopler.nl

06-41512272

Productspecialist Zuid Nederland Ziekenhuizen

Jim van Burken

j.vanburken@stopler.nl

06-55792523

 

 

 

 

Commerciële Binnendienst

Claudia van Houten | Marjolein van Amsterdam

inrichtingen@stopler.nl

+31 30 264 49 90

 

 

Brochure Gynaecologische stoel gMotio